Feestelijke opening Boekenboom door wethouder Van Gelderen bij Groenhoven / Topaz

Op vrijdag 1 november was het zo ver: de eerste Leidse boekenboom werd officieel in gebruik genomen door wethouder Roos van Gelderen. Het verhaal van een prachtig idee en de realisatie ervan. En het verhaal van onverwachte samenwerking tussen heel veel partijen.

Een boekenboom is een kosteloze rouleerplek voor boeken. Je kunt er een boek in plaatsen waarvan je vindt dat een ander dit absoluut moet lezen, of dat je gewoon graag wilt delen met anderen. En… je kunt er een boek lenen; heb je het uit, dan zet je het weer terug.

Wethouder Van Gelderen en de ontwerpers van de boekenboom nemen de boekenboom in gebruik.

Wethouder Van Gelderen en de ontwerpers  01f748afa5fc331dfc898adca766cf70d11a824b72

Het verhaal van de boekenboom in Vreewijk begon tijdens de jaarvergadering van het Vreewijkcomité op 29 november 2010, toen Diederik van Essel (hieronder rechts) voorstelde om in Vreewijk een boekenboom te plaatsen, naar een voorbeeld dat hij in Berlijn had gezien:

Boekenboom Berlijn  Diederik van Essel

Liny Bijl, locatiemanager woonzorgcentrum Groenhoven adopteerde dit idee ter plekke en stelde voor om deze boom op het terrein van Groenhoven te plaatsen. Dit past in een lange traditie waarbij Groenhoven de deuren opent voor Vreewijk en waar de bewoners van Groenhoven en de bewoners van Vreewijk elkaar ontmoeten.

Het zaadje was geplant. De versnelling kwam toen het idee ook werd geadopteerd door het Da Vinci College te Leiden. Het Da Vinci College wordt vanaf het schooljaar 2013-2014 Technasium, en in dat kader heeft Jo Jacobs (advies sectorkeuze/studie- en beroepenvoorlichting MAVO) kans gezien om van de boekenboom een leerproject te maken voor haar leerlingen. Groepjes leerlingen interviewden bewoners van Groenhoven en Vreewijk en maakten een ontwerp voor een boekenboom. Max, Koen, Yvo en Teun maakten het winnende ontwerp – de technische vinding om elementen in de boekenboom te kunnen draaien, zodat de boeken voor klein en groot bereikbaar zijn, gaf voor de jury de doorslag:

winnend ontwerp boekenboom  Max, Koen, Yvo, Teun

Het winnende ontwerp werd tijdens de jaarvergadering van het Vreewijkcomité op 10 januari 2013 getoond. De jaarvergaderingen vinden sinds jaar en dag plaats in de grote zaal van Groenhoven. Liny Bijl heeft vervolgens de financiering van de realisatie geborgd. Er kwam een genereuze gift van de Vrienden van Groenhoven en Liny heeft een sponsorverzoek ingediend voor het resterende deel bij het Ondernemersfonds Luifelbaan Leiden. Het Ondernemersfonds kende vrij snel al een even genereuze gift toe. Nu kon architect Ben Schildwacht aan de slag. Hij vertaalde het ontwerp als volgt en zag de plaats waar de boekenboom bij Groenhoven zou kunnen staan:

ontwerp boekenboom door architect   plattegrond van de plaatsing van de boekenboom door de architect

Ineke Velthuyzen, Gebiedsmanager Leiden Centrum/Zuid Topaz, opvolgster van Liny, heeft alle werkzaamheden gecoördineerd. Vergunningen werden aangevraagd en verkregen en de dag van de feestelijke opening werd georganiseerd.

Op de foto’s hieronder; (links) de stuwende kracht achter het regelwerk rondom de boekenboom: Martine Brandt. Architect Ben Schildwacht (rechts) licht de ontwerpen en de samenwerking met Kasteel Metaal BV uit Zoeterwoude-Rijndijk toe aan wethouder Van Gelderen en de vele aanwezigen.

stuwende kracht achter de boekenboom: Martine Brandt  architect Ben Schildwacht licht de ontwerpen toe

Hieronder: (links) de ontwerpers Max, Koen, Yvo en Teun en (rechts) spreekt Jo Jacobs mede-initiatiefneemster Liny Bijl toe.

Max, Koen, Yvo en Teun, de ontwerpers Jo Jacobs, haar leerlingen Max, Koen, Yvo, Teun en Liny Bijl

Wethouder Roos van Gelderen complimenteert Ineke Velthuyzen (rechts) met de goede samenwerking tussen Topaz, Da Vinci College en Vreewijk en wenst Leiden een heus boekenbos toe.

Wethouder Roos van Gelderen

De boekenboom wordt in gebruik genomen en de eerste boeken worden geplaatst en geleend.

Boekenboom wordt in gebruik genomen

Wilt u een boek rouleren in de boekenboom?
Adres woonzorgcentrum Groenhoven / Topaz: Witte Rozenstraat 21 te Leiden.

U zit droog onder de parasol van de boekenboom en de lichtjes in de kap gaan samen met de straatverlichting aan, zodat gesprekken over boeken ook ’s avonds kunnen plaatsvinden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s